Cum se realizează sotarea

10 Octombrie 2011 16:01
Articol de Ioana Munteanu
Sotarea este proces termic prin care se obţin preparate realizate rapid, la temperatură înaltă, cu ajutorul grăsimii. Căldura este necesară pentru a găti rapid alimentele, dar nu prea repede - pentru a evita arderea.


Ponturi:

• Practic poţi sota orice, atâta timp cât bucăţile sunt suficient de mici pentru a se putea găti fără să se ardă sau să rămână crude la mijloc.

• Şterge bine cu un prosop de hârtie ceea ce vrei să sotezi. Excesul de apă va face ca uleiul să sară (şi să te ardă). În plus, se va schimba cu totul procesul de gătit: în loc să sotezi, vei înăbuşi (deci nu poţi sota roşiile sau alte legume care conţin multă apă)

• În general, se sotează legumele tari (pentru a le înmuia) şi carnea (pentru a o rumeni). Pentru sotare îţi recomand: ceapa, morcovii, ardeii, dovleceii (cei micuţi pentru că sunt mai puţin apoşi), usturoiul, vinetele, ciupercile (pentru puţin timp pentru că altfel se vor înmuia prea mult) şi altele.

• Alege grăsimea pe care vrei să o foloseşti cu grijă. Cele mai bune sunt uleiurile de floarea soarelui şi de măsline deoarece au punctul de ardere (atins în momentul în care ajunge să fie toxic uleiul) mai ridicat (în jur de 210 grade Celsius). Uleiul de măsline extra virgin are temperatura de descompunere mai joasa şi nu prea este recomandat. Untul se descompune la 130 de grade, iar untura la 210 grade.

• Când optezi pentru grăsime, ia în calcul şi preparatul pentru a nu-i modifica gustul final. Uleiul de măsline e puţin amar, aşa că încearcă să-l foloseşti doar pentru preparate mediteraneene. Acolo sigur se potriveşte.

• Nu folosi aceeaşi grăsime de mai multe ori pentru că poate fi toxică şi în niciun caz nu se va folosi pentru prepararea sosurilor.

• Sotarea se face la temperaturi între 140-160 grade Celsius. Pentru scurtarea timpului de prăjire, foloseşte mai multă grăsime

Paşi:

Sotarea este un proces rapid şi de aceea trebuie să ai totul pregătit şi la îndemână când începi procesul.

1. Încinge un vas antiaderent (în funcţie de reţetă, poţi alege tigaie, cratiţă sau oală pentru sosuri), apoi adaugă puţină grăsime şi când s-au încins amândouă suficient, poţi începe sotarea legumelor sau a cărnii.

2. Nu încinge uleiul prea tare. Dacă iese fum, deja e prea târziu. Schimbă-l şi ia-o de la capăt.

3. Adaugă legumele sau carnea şi amestecă des cu un intrument din lemn, plastic sau silicon pentru a nu distruge vasul de gătit (suprafetele sunt mult mai fragile la temperaturi înalte). La contactul cu uleiul ar trebui să auzi un sfârâit. Dacă nu sfârâie, înseamnă că uleiul nu e suficient de încins.

4. Păstrează constant o temperatură înaltă. Aşa bucăţile nu se vor îmbiba în ulei.

5. Imediat dupa ce ai terminat de sotat, scoate carnea şi legumele din vas, iar dacă este posibil foloseţe un prosop de hârtie pentru a elimina grăsimea în exces. 
 
Etichete: cum să, sfaturi, sotare, tips&tricks
 

Pe aceeşi temă

Adauga comentariu

Pentru a putea comenta trebuie sa fiti logat.
Logare | Inregistrare
 
...sau utilizand contul tau de facebook